Direktlänk till inlägg 15 september 2010

Fi Malmö vs Vänsterpartiet Malmö

Av Martina Nilsson - 15 september 2010 15:45

Om jag är feminist ska jag då rösta på FI eller Vänsterpartiet?


FI har tagit fram 10 prioriterade frågor i Malmö som de driver i valet – vad säger Vänsterpartiet Malmö om dem?


FI: Kommunen ska utbildas i genus

 

V: Har Vänsterpartiet Malmö redan drivit igenom i kommunen.

Både antidiskrimineringsutbildning (har haft och fler ska det bli – finns I antidiskrimineringsplanen)och genom arbetet med den Europeiska jämställdhetsdeklarationen. Deklarationen innebär att det konkret ska arbetas med jämställdhetsfrågorna inom alla kommunens verksamheter och avsättas resurser till detta samt uppföljning och mätbara mål. Bla innebär det att man går igenom tex hur biståndsbedömningen fungerar i socialtjänsten, hur man bemöter de äldre och anhörigvården, hur man rättar till orättvisorna i fritidsmöjligheter, hur staden planeras mm. Arbetet är igång.



FI: Jämställd förskola och skola

 

V: Vänsterpartiet har redan sett till så att kommunen satsar på genuspedagogik, resurser är avsatta och arbetet i full gång ett 100-tal skolor och förskolor har redan tagit del av satsningen  som bla innebär utbildning för personal, utvärdering av det egna arbetet och tex hur lokalerna är utformade, handlingsplan, stöd av utbildade genuspedagoger. Pedagogerna ska bli medvetna om sina förväntningar och få verktyg för att omsätta kunskap i konkret handling för att skolan och förskolan ska bli mer jämställd mm. Man har också kopplat på forskning för att följa och utvärdera arbetet.


FI: Barnomsorg hela dygnet

 

V: Har V redan drivit igenom i kommunen, kommer 2011 både nattis och ökad OB-tid. Vänsterpartiet har även andra förslag på har även andra förslag som gynnar ensamstående (vilket oftast är kvinnor). ( se tex vänsterpartiets rapport för att minska barnfattigdomen på http://malmo.vansterpartiet.se/?p=1883 ) tex har Vänsterpartiet har stoppat avgifterna i skolan - inga smygavgifter i skolan tex för utflykter och material mm.  och  Sänkt förskoleavgift för lågavlönade, progressiv avgift under maxtaxans tak, kommer 2011. se även:(http://malmovanstern.blogspot.com/)


Andra saker V driver på området:

- vidga begreppet familj så det inbegriper stjärnfamiljer och ensamstående för rabatter etc.

- 30- timmarsförskola för alla barn oavsett föräldrarnas situation på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet har redan fått igenom det för barn till arbetslösa och driver att även föräldralediga ska få det.

 - FI saknar annan politik för skola och förskola medan V vill minska barngrupperna/klasserna och öka personaltätheten och öka föräldra- och elevinflytandet bla. Se Vänsterpartiets kommunpolitiska program www.malmo.vansterpartiet.se


FI: Höj lönerna i vården

 

V: Vänsterpartiet driver att ingen som jobbar i kommunen ska tjäna under 20 000 kr. Fått igenom vissa låglönesatsningar i kommunen främst genom arbetsvärdering så att kvinnor och mäns yrken värderas och lönesätts lika.  

(kommunen som arbetsgivare är också en del av jämställdhets deklarationen här ingår också översyn av karriärer, utvecklingsmöjligheter rekrytering etc ur ett köns-perspektiv)

V Malmö har sett till så kommunen tagit fram en handlingsplan för jämställda löner.

V Malmö har också sett till att man ska ha rätt till heltidsarbete i kommunen, kvinnor är oftast de om arbetar deltid (ofta ofrivilligt) med lägre lön, pension etc till följd. Deltidsarbete bland de största faktorerna bakom kvinnors låga löner.

V malmö har också fått igenom att det ska bli stopp för timanställningar och att stapla vikariat ovanpå varandra – istället riktiga anställningar. För att öka kvinnors trygghet och lön på kommunens arbetsplatser.

V malmö har satt stopp för användandet av bemanningsföretag i kommunen. Trygga jobb med trygga anställningar ger högre löner.

V Malmö driver också inflytande och delaktighetsfrågorna eftersom kvinnor ofta har mindre inflytande över sin arbetssituation.

V Malmö driver också frågan om förkortad arbetstid till 6 –timmar om dan med bibehållen lön. Fanns tidigare i kommunen men S rev upp det när samarbetet med V bröts förra mandatperioden.


FI: Fler hyresrätter

 

V: Har Vänsterpartiet redan fått igenom både lokalt och nationellt (genom investerings stöd och pengar för upprustning etc Det finns I den rödgröna överenskommelsen uppsatta nationella mål för hur mkt som ska byggas se överenskommelsen här http://www.rodgron.se/overenskommelser/)

V Malmö säger också -   Att minst 30 000 nya lägenheter byggs de närmaste tio åren i Malmö.  Att miljonprogramsområdena måste byggas om och renoveras de närmaste tio åren. Se mer av bostadspolitiken I  V- Malmös flygblad om bostad här (http://malmo.vansterpartiet.se/?page_id=903) Man har också skärpt ägardirektiven till MKB så de bygger mer.

V Malmö har sett till att kommunen startat en kommunal bostadsförmedling. Bostäderna ska fördelas rättvist och diskriminering ska undvikas. Dessutom avsätts lägenheter för sociala hänsyn tex för kvinnor som lever under misshandel och hot.


FI: Mer till kvinnojourerna


V: Driver det ska ges mer stöd har gjort mycket via kvinnofridsprogrammet. Malmö ligger i framkant vad det gäller kvinnofridsarbetet. Särskilda kriscentrum finns i kommunen, ger stöd till jourerna, mer stöd till att anmäla, stöd till både kvinnor och barn i våldsutsatta familjer mm hela handlingsprogrammet hittar du här: (http://www.malmo.se/Kommun--politik/Sa-arbetar-vi-med/Sa-arbetar-vi-med.../Kvinnofridsprogrammet.html)




FI: Mer sex- och samlevnadsundervisning till skolelever


Vänsterpartiet: Driver vänsterpartiet både lokalt och nationellt "Vänsterpartiet vill att utbildning av lärare som ska undervisa om sex och samlevnad måste göra obligatorisk och ämnet bör få eget utrymme på schemat"

V- Malmö driver också att det I kommunen ska finnas HBT- pedagoger.

I den framtagna antidiskrimineringsplanen står även mycket om antidiskriminering och inkludering gällande material och undervisning i skolorna.


FI: Kommunal service till papperslösa


V: Vänsterpartiet driver och fått genomslag både lokalt och nationellt för rättigheter till papperslösa tex skola mm.

Vänsterpartiet har dessutom i regeringssamarbetet drivit igenom så att vi helt har ändrat inriktningen på migrationspolitiken om Röd gröna vinner så detta blir verklighet kommer Sverige ha Europas mest humana flyktingpolitik! Inga mer avvisningar av apatiska flykting barn + starka skrivningar om kvinnors asylskäl och förföljelse pg av sexuell läggning, begreppet väpnad konflikt breddas så antalet avvisningar kommer minska mm mm. (se uppgörelsen här http://www.rodgron.se/nyheter/rodgron-migrationspolitik/ )


Vänsterpartiet Malmö driver också att Malmö kommun ska vara aktiv i arbetet för en human flyktingpolitik. Kommunen ska garantera att alla människor blir respekterade när de kommer till Malmö som asylsökande. Gömda asylsökande ska känna sig trygga med att besöka kommunal verksamhet. Kommunens personal ska inte anmäla gömda till polisen. Boende för ensamkommande flyktingbarn ska vara i kommunal regi och hålla god kvalité. Verksamhetens budget ska tillåta inköp av enstaka kläder och d y l till barnen då migrationsverkets dagpenning är väldigt låg.


FI: Bilda en anti-diskrimineringsnämnd

 

V:I Malmö har Vänsterpartiet i kommunen har V redan fixat antidiskrimineringsbyrå och antidiskrimineringskommitté och antidiskrimineringsplan. Fi kräver också ett jämställdhets och antidiskriminerings kommunal råd. Om man faktiskt tar sig tid att titta på hur kommunen är organiserad så finns detta redan -  Vänsterpartiets kommunalråd är ju just detta och har under de senaste fyra åren har funnits så arbetet har kunnat prioriteras i kommunen. Se lite av arbetet i frågorna ovan tex.



FI: Kultur- och fritidsbidrag ska fördelas lika mellan kvinnor och män


 V: Arbetet med detta är redan igång. Vänsterpartiet Malmö gjort kartläggning i kommunen - nu ser man över så att tjejers träningstider blir bättre, lokalerna ska få samma fördelar som killarnas, extra bidrag för föreningar som vill jobba med jämställdhet detta är också en del av arbetet under jämställdhets deklarationen

Vänsterpartiet Malmö driver också att Malmö ska inrätta ett bidrag för kvinnors organisering.



Vänsterpartiet: Välfärden – Det är en viktig feministisk fråga!

För övrigt skulle vi i Vänsterpartiet vilja att man lyfte upp och diskuterade frågan om välfärden och den offentliga sektorn som är en viktig feministisk fråga. 80 % av de som jobbar inom kommuner och landsting är kvinnor. Med nedskärningarna inom den offentliga sektorn ökar kvinnors arbetsbelastning - både på jobbet och i hemmet - eftersom arbetet blir oavlönat när det skärs på välfärden. barn, sjuka och gamla måste fortfarande vårdas. FI säger inget om problemen med vinst inom välfärden och att detta leder till neddragningar. Tex har de de största bolagen inom vård och skola gjort en vinst på skattepengar på 2 miljarder – det motsvarar 5000 heltidsanställda sjuksköterskor.

Regeringens skattesänkningar är på 100 miljarder motsvarar 300 000 jobb inom välfärden. Dessutom ser vi hur skattesänkningarna farmförallt har gynnat välbeställda män medan regeringens neddragningar drabbat kvinnor. Försämringarna av A-kassa, sjukförsäkring har också slagit hårdast mot kvinnor som ofta är de som jobbar deltid och är långtids-sjukskrivna. Att satsa på välfärden och att skattepengar ska gå till vård, skola, omsorg trygghet och inte till privat vinster borde vara självklart för den som vill föra en feministisk politik.


De krav som FI Malmö driver har vänsterpartiet I många fall redan åtgärdat eller driver redan. Skillnaden är snarare att Vänsterpartiet har fler feministiska krav (och feminism inom fler områden) och dessutom lyfter frågor om välfärden ur ett feministiskt perspektiv.

 Här är exempel på saker som V Malmö driver eller fått igenom som Fi inte tar upp
- satsa på välfärden
- låglönesatsning
-rätt till heltid
- nej till timanställningar - bättre anställningsförhållanden
- inflytande över arbetssituationen
- bidrag för kvinnorsorganisering
- feminism inom stadsplanering och satsning på kollektivtrafik
- översyn socialtjänst och äldreomsorg/anhörigvård ur feministisk perspektiv - se deklarationen, detta gäller egentligen för Kommunens alla verksamhet och område.
- sänkt förskoleavgift - Förslaget har en tydlig jämställdhetsprofil eftersom kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män och eftersom kvinnor i större utsträckning än män lever ensamstående med barn. En progressiv avgift för förskolan enligt modellen i faktarutan gynnar särskilt lågavlönade och ensamstående kvinnor med barn, dvs. den grupp i samhället som idag upplever störst ekonomisk stress. Även hushåll med två låga inkomster skulle gynnas"


- anställ fler i den offentliga sektorn - i Malmö 2000. Även rikspolitik – Vänsterpartiet har fått med sig även S och MP på att 100 000 ska anställas I välfärden.


vänsterpartiet verkar för att kommunen ska ge riktade pengar till kvinnojourer för platser åt papperslösa kvinnor.


- vill inrätta HBT-pedagoger


- nej till RUT och Vårdnadsbidrag


- kollektivavtal vid upphandling - vid upphandlade tjänster städ etc  jobbar kvinnor under förhållanden som är dåliga och med låga löner – att kommunen ställer krav på kollektivavtal  är viktigt.


- arbetstidsförkortning
Vänsterpartiet har under tidigare mandatperioder drivit igenom försök med kortare arbetstid i staden. Vi vill fortsätta med detta och också minska arbetstiden generellt för alla. Vårt mål är 30 timmars arbetsvecka, dvs. 6 timmars lagstadgad arbetsdag med bibehållen lön.


- anställ inom vården
En förutsättning för en bra vård och för en bra arbetsmiljö är att det finns tillräckligt med personal. Vänsterpartiet verkar därför för att styra resurserna till ökad personalbemanning i vård och omsorgssektorn. Vänsterpartiet höjer hellre skatten än drar ner på välfärden.



V har dessutom politik för områden som Fi inte har tex Skola, Miljö mm.
se Vänsterpartiet Malmös  hemsida och vårt kommunpolitiska program

www.malmo.vansterpartiet.se







 
 
Ingen bild

lindahiltmann@gmail.com

15 september 2010 17:16

På Martina Nilsson blogg har det gjorts en jämförelse mellan de punkter som F! Malmö har valt ut som prioriterade områden inför valet 2010 och vad Vänstern i Malmö har gjort för dessa frågor under föregående mandatperiod. Hennes märkliga slutsats är att F! inte behövs som politisk kraft för att driva de feministiska frågorna i Malmö Stad, det sköter vänstern så bra själva menar hon. När Miljöpartiet började kämpa för sina frågor på 80-talet så fick de samma typ av påhopp om att alla partier redan bedrev en bra miljöpolitik och att deras kompetens inte behövdes, vem säger det idag?

Denna typ av påhopp är ett typexempel på vad kvinnofrågan alltid utsatts för och det gynnar bara patriarkatet genom att söndra de politiska krafterna för jämställdhet. Vi kämpar inte heller nödvändigtvis om samma väljare, tvärtom har både Feministiskt initiativ Malmö och Vänstern i Malmö alla möjligheter att bli stora partier. Det vill säga, om vi kämpar för vår politik istället för att ödsla energi på att göra påhopp på varandra.

Den stora och genomgripande skillnaden är just den att Feministiskt Initiativ sätter jämställdhet och anti-rasism i främsta rummet och att vi inte kompromissar med dessa perspektiv. Det gör däremot Malmövänstern. Vid en genomläsning av Malmö vänsterns valmaterial och tidning så är det svårt att inte förvånas att ”det mest feministiska” partiet inte alls har en feministisk analys – inte någonstans syns ett könsmaktsordningsperspektiv eller språk. Vi är mitt i en brinnande valrörelse och alla inom F! kämpar för fullt att ideellt arbeta med jobb, valkampanj, och valsedlar och vi kommer så snart vi kan att ge svar på tal om den praktiska politiken.
Till dess kan den som är intresserad av att se skillnaden mellan F! och V läsa även vårt kommunpolitiska program på
http://fimalmo.wordpress.com/valet-2010/.

Martina Nilsson

16 september 2010 01:49

Hej!

Jag skriver inte alls att FI inte behövs som politisk kraft (men alla politiska krafter behöver inte arbeta på samma sätt även om man gör det med samma frågor). Jag tycker det är skitviktigt att feminister organiserar sig.

Jag har bara gått igenom FI:s kommunpolitiska punkter och visar att mycket av det är gjort i kommunen av vänsterpartiet som jobbat med jämställdhet och antidiskriminering i fyra år (det är väl bra att det händer saker?) Jag tycker våra partier är lika i många frågor - men utspel om att V inte är feminister eller gör något som haglat från vissa inom FI de senaste dagarna tycker jag är jätte tråkigt och direkt felaktigt. Om vi nu är många feminister som driver saker så behöver vi ju inte osynliggöra varandra. Skriv inte att V inte skriver om feminism och jämställdhet i våra program eller i våra tidningar tex. Det är inte sant. Läs gärna gärna på vår hemsida, newsdesk och de länkar som jag hänvisar till tex!


Jag tycker att vi ska vara glada över att det finns många feminister i Malmö och att vi uppenbarligen jobbar för/med samma frågor.

Men man ska veta vad Vänsterpartiet har gjort, jobbat för och vilken plattform som V faktiskt finns på i kommunen. Det är ett viktigt val på söndag, både i kommunen och på riksnivå.Det är jämt mellan blocken. Man får väl som väljare ställa sig frågan vilket val man tror gynnar feminismen och en progressiv utveckling bäst.

mvh

Martina

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martina Nilsson - 3 juli 2012 18:19

 Läste i tidningen Papas att du säger att du bara har ETT förslag för att minska kvinnors obetalda hushållsarbete, (och dessutom ett fullständigt urbotat dumt förslag om pigavdrag) förstår att du kan behöv lite råd, tips och fakta. Du är välkommen at...

Av Martina Nilsson - 22 november 2011 10:29

    Under en tid har vi i media kunnat följa rapporteringen om vanvård och kvalitetsbrister i de privata vård- och omsorgsförtagen. Vänsterpartiet har därför synat Malmös privata vårdbolag i sömmarna. Även här beräknas de tre största företagen göra...

Av Martina Nilsson - 7 september 2011 11:02

Äntligen!   Idag klubbade äntligen kommunstyrelsen beslutet om att införa progressiva avgifter inom förskolan. Det vill säga de som tjänar mindre får också lägre förskoleavgift. De hushåll som har en månadsinkomst på under 10 000 blir förskolan g...

Av Martina Nilsson - 27 maj 2011 11:01

Och idag firar jag att det badet som jag förespråkar här nedan också är det som kommer att byggas! En politisk seger som är viktig och rolig, idag är jag riktigt riktigt glad!  Malmö 2011-06-16 ________________________________________________   ...

Av Martina Nilsson - 1 maj 2011 15:35

Martina Nilsson (v) kommunalråd i Malmö, Tal 1 Maj 2011   Parollen för årets första maj är allas rätt till välfärd. Och jag vill denna dag särskilt uppmärksamma och hylla välfärdens arbetare. Och alla dessa fantastiska stolta starka kvinnor från ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards