Direktlänk till inlägg 2 april 2011

Libyen - Jag håller inte med Vänsterpartiet

Av Martina Nilsson - 2 april 2011 21:27

Reservation av bla mig i Vänsterpartiets partistyrelse, när en majoritet valde ställe sig bakom flygförbudszon över Libyen (och senare även att skicka dit JAS)


Vi har valt att reservera oss mot Partistyrelsens beslut att stödja flygförbudszonen över Libyen. Vi menar att det åtminstone borde tydliggöras när Vänsterpartiet anser att interventionen strider mot vad som kan anses vara acceptabla konsekvenser.


Vi menar att man innan man kommer till slutsatsen att militärt angripa Libyen måste ha prövat alla andra vägar för att lösa konflikten och stödja civilbefolkningen. Det har i dagsläget inte gjorts. De länder som sagt sig vilja vara medlingspart har avvisats av samma länder som i säkerhetsrådet röstat för flygförbudszonen. Vi menar att i enlighet med FN-stadgan och vårt partiprogram måste alla andra vägar vara prövade innan Vänsterpartiet kan ge sitt stöd till militärt våld. Att enbart förlita sig på ett FN-mandat är inte tillräckligt för att ställa sig bakom flygförbudszon och bomber mot Libyen. I vårt partiprogram står:


"Folkrätten, den internationella rättsliga praxis som reglerar förhål­landet mellan stater, måste försvaras och fördjupas. När respekten för det nationella oberoendet undergrävs och det generella förbudet mot anfallskrig åsidosätts, då öppnas nya vägar för imperialistisk expansion. Alla beslut om militärt våld som en sista utväg för att skydda freden och de mänskliga rättigheterna måste fattas av FN. Det är viktigt att vid ställningstagande gällande internationella insatser inte bara förlita sig på FN mandat, en individuell bedömning måste ske i varje enskilt fall. När så behövs måste Folkrätten och FN-stadgan kunna hävdas gente­mot säkerhetsrådet för att stärka FN:s ställning."


Tidigare flygförbudszoner som till exempel den över Irak och den i samband med Jugoslavienkriget har inte haft positiva effekter, utan har snarare försämrat situationen för civilbefolkningen. De har lett till omfattande förstörelse av viktig infrastruktur, såsom vatten- och elförsörjning, och lett till många civila offer. Vi ser också med oro att det är USA och Nato som leder insatsen mot Libyen och att det finns ekonomiska och strategiska intressen bakom deras handlande. Att stödja civilbefolkningen i deras kamp är inte deras syfte med deltagandet i operationen. Vi ser det inte som någon slump att USA förordar ett militärt ingripande i just Libyen men däremot inte förespråkar eller driver på FN för insatser riktade mot andra diktaturers hårda repression mot sin civilbefolkning, såsom i Saudiarabien,Syrien, Jemen eller Bahrain, för att bara nämna några exempel.


Då våra yrkanden inte vann gehör väljer vi att reservera oss mot Vänsterpartiets ställningstagande för en flygförbudszon i Libyen 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martina Nilsson - 3 juli 2012 18:19

 Läste i tidningen Papas att du säger att du bara har ETT förslag för att minska kvinnors obetalda hushållsarbete, (och dessutom ett fullständigt urbotat dumt förslag om pigavdrag) förstår att du kan behöv lite råd, tips och fakta. Du är välkommen at...

Av Martina Nilsson - 22 november 2011 10:29

    Under en tid har vi i media kunnat följa rapporteringen om vanvård och kvalitetsbrister i de privata vård- och omsorgsförtagen. Vänsterpartiet har därför synat Malmös privata vårdbolag i sömmarna. Även här beräknas de tre största företagen göra...

Av Martina Nilsson - 7 september 2011 11:02

Äntligen!   Idag klubbade äntligen kommunstyrelsen beslutet om att införa progressiva avgifter inom förskolan. Det vill säga de som tjänar mindre får också lägre förskoleavgift. De hushåll som har en månadsinkomst på under 10 000 blir förskolan g...

Av Martina Nilsson - 27 maj 2011 11:01

Och idag firar jag att det badet som jag förespråkar här nedan också är det som kommer att byggas! En politisk seger som är viktig och rolig, idag är jag riktigt riktigt glad!  Malmö 2011-06-16 ________________________________________________   ...

Av Martina Nilsson - 1 maj 2011 15:35

Martina Nilsson (v) kommunalråd i Malmö, Tal 1 Maj 2011   Parollen för årets första maj är allas rätt till välfärd. Och jag vill denna dag särskilt uppmärksamma och hylla välfärdens arbetare. Och alla dessa fantastiska stolta starka kvinnor från ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ MartinaNilsson med Blogkeen
Följ MartinaNilsson med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se